Hogyan válasszam ki a nekem való álláshirdetést?

Az első lépés, ahol máris totálisan el tudjuk szúrni a pályázást, ha olyan állásra jelentkezünk, ami kilométerekre távol áll tőlünk akár tapasztalat, akár végzettség, de még lakóhely szempontjából is! Ez a hibalehetőség két pilléren áll. Egyik pillére az önismeret. Ha 100%-ban ismerjük és megfelelő kategóriába tudjuk sorolni egyek készségeinket, tudásunkat, akkor jó eséllyel indulunk el. A másik pillér az idő-faktor. Sosem szabad 1 perc alatt átfutni egy álláshirdetést és azonnal megnyomni a jelentkezés gombot. 10 emberből 6 úgy pályázik, hogy csak a hirdetések első sorát olvassa el, csak a pozíciót látja meg és még azt sem veszi észre, hogy Zimbabwe-ben kellene lakni az állás betöltéséhez, nem pedig Kistarcsán. Ugye milyen egyszerűen hangzik? Mégis önéletrajzok százai - ha nem ezrei- mennek másodpercek alatt a szemetesbe, mert a jelölt nem olvasta el pontosan a pozíció leírását! Tehát, szánjunk időt a keresésre, ne ugorjunk azonnal egy hirdetésre rá, csak azért, mert hangzatos a neve.

Állás Álláskeresés

Tipp: Pontozzuk mennyire illik a profilunk a hirdetéshez:

Tapasztalat 1-3 év - nem kell 15 év, 1 év szakmai gyakorlat is lehet, hogy megfelelő, ez a leírástól függ!

Munkavégzés helye - mindig figyeljünk oda és mérlegeljünk, megérné-e 1/1,5 órát utazni az állásért.

Kor - ahol szerepel, hogy pályakezdőket is várnak, ott tényleg várnak kezdőket, AKIKNEK KEZDŐ BÉRT terveznek adni, tehát ha mi 55 éves cégvezetők vagyunk, akik váltanak, azoknak nem megfelelőek ezek a hirdetések

Fizetési igény - ahol szerepel az álláshoz tartozó bérkategória, ott igenis vegyük komolyan, és ne jelentkezzünk olyan attitűddel, hogy “na majd ha engem meglátnak, tuti megduplázzák” mert erre kicsi az esély.

Nyelvtudás - KRITIKUS KÉRDÉS - természetesen nem a “nem igényel nyelvtudást”-rész a kritikus, hanem saját magunkat bekategorizálni. Figyelem! Attól, hogy van papír a kezünkben még nem vagyunk nyelvészek! Ha 4 éve egy szót nem beszéltünk angolul vagy németül vagy bármilyen nyelven, akkor az nem biztos, hogy “kommunikációs szint”.

Végzettség - KRITIKUS KÉRDÉS - szintén kiemelkedő figyelmet kell kapjon a hirdetések végzettségre vonatkozó része. Sok esetben a tapasztalat be tud segíteni a végzettség kérdésbe, hiszen, lehet, hogy valaki nem mikrobiológus, de 10 éve olyan pozícióban dolgozik, ahol mindent megtanult a szakmáról, de itt inkább a papír beszél, hiszen egy új helyen nem tud senki a korábbi tapasztalatokra hagyatkozni, első pillantásra csak a papír beszél, így fontos, hogy csak olyan hirdetésre jelentkezzünk, amire vagy már meg is van a diploma, oklevél bármi, vagy rövid időn belül megszerezzük azt.

Ha a fenti 6 részletből 2 esetleg gyengébb lábakon áll, pl. 10 hónap tapasztalatom van állatorvosi asszisztensként és 40 km-re lakok a munkavégzés helyétől, akkor az még lehet egy jó pályázat.

Ha már a kritikus 2 részlet közül 1 a listánkon szerepel, tehát nincs meg a végzettségünk, vagy tárgyalóképes angol tudás szükséges a pozíció betöltéséhez, mi pedig ezzel nem rendelkezünk, akkor azt tanácsolom, várjunk még a jelentkezéssel.

Állás Álláskeresés

Összefoglalva, ha teljes mértékben őszinték vagyunk önmagunkkal, ismerjük saját tudásunkat, tapasztalatainkat és azt is tudjuk mit várunk egy új pozíciótól, akkor jöhet a keresgélés. Az idő a második kulcs momentuma az álláskeresésnek. Ha megfelelő időt és enegriát szánunk a keresésre, akkor biztos, hogy a számunkra megfelelő hirdetésre fogunk jelentkezni.

Ha olvasnál még ebben a témában, látogasd meg a blogom többi bejegyzését, amiket az oldal tetején a jobb oldali sávban találsz meg.

Felmerülő kérdéseidet, észrevételeidet várom kommentben.

 

Sikeres pályázást!

Mangoprof