A jó önéletrajzról már igen sok szó esett, viszont még említésként sem jelent meg a motivációs levél, pedig ma ugyanúgy használják még, mint régen. Ugyan megfogyatkozott az olyan hirdetések száma, ahol külön kikötik, hogy várnak kísérő levelet/motivációs levelet, jó ha tudjuk, hogyan készíthetünk el egyet.

A motivációs levél lényege, hogy röviden megindokoljuk, miért jelentkeztünk az adott álláshirdetésre. Ebben a mondatban benne is van minden, amire összpontosítanunk kell, amikor nekiállunk megírni levelünket. A levél mindig legyen rövid! Senki nem kíváncsi egy regényre, azaz ha kíváncsi is, nincs ideje olvasgatni naphosszat azt, így jó, ha maximum 10 mondatban fogalmazzuk meg miért gondoljuk, hogy mi vagyunk a megfelelő emberek az adott hirdetésben említett állásra. Másik kulcskritériuma, hogy sose használjunk kliséket. Ne sablon szöveget írjunk, mert annál az is jobb, ha nem is írunk semmit, hiszen a levél lényege, hogy személyünket kiemeljük a többi pályázó közül, megmutassuk mennyire érdekel az állás minket és mennyire jó döntést hoznak ha minket választanak, de ha egy netről letöltött szöveget adunk be sajátunkként, az elég kiábrándító.

Motivációs levél Álláskeresés Jelentkezés

A motivációs levél mindig a személyességről szól, afféle válaszadás a még fel nem tett kérdésekre: Miért szeretne nálunk dolgozni? Honnan ismeri cégünket? Ön szerint mik azok a képességek, amik a legfontosabbak ehhez a pozícióhoz? Ön szerint ezek megvannak Önben? – nagyjából ennyi, amiről írnunk kell.

A fent említettek alapján, úgy gondolom mindenki érzi, hogy motivációs levélből MINDEN alkalommal frisset kell készítenünk. Minden hirdetésre/cégre/pozícióra szánni kell egy külön levelet, de ez nem jelenthet problémát, ha már van egy saját levelünk, amit csak az adott pozícióra formálunk át.

Ügyes „csel”, ha nem csak csatolmányként küldjük el a motivációs levelünket, hanem magának a jelentkezési levélnek is ez lesz a szövege, így 100%, hogy elolvassák!

Sikeres pályázást!

Mangoprof