Ahogy fejlődik a technológia, úgy fejlődik a toborzás és kiválasztás folyamata napjainkban, de egy eleme talán örök, az pedig az önéletrajz. A jövőben biztosan lesz online verziója, ami afféle f@cebook szerű dologként él majd, és nyilvántartja a munkahelyeinket és tanulmányainkat, vagy esetleg lehet, hogy maga az önéletrajz már hologramként lebeg a fejünk mellett a virtuális térben, esetleg a bőrünk alá épített microchip tartalmazza ezt is majd, de ne menjünk ennyire előre az időben. A jelenlegi elvárás a jelentkezők felé, hogy digitális formában adja le jelentkezését és önéletrajzát a pályázni kívánt munkahelynek. Ekkor jön a kérdés, hogyan nézzen ki az önéletrajzom és milyen formátumban küldjem el. Nos, íme néhány trend a ma legdivatosabb önéletrajz stílusok és önéletrajzi elemek közül:

 

Szerkezeti elemek:

Vertikális elválasztás

Azaz nem felülről lefelé bontjuk részekre az egyes elemeit az önéletrajznak, mint “Személyes adatok:...” “Tapasztalataim:…” - hanem kis részt foglalnak el a személyes adatok, tulajdonság és elérhetőségek mondjuk bal oldalon és a lap másik oldalán pedig minden, ami a legfontosabb lehet: Tapasztalatok és Képzettség.
CV Önéletrajz Álláskeresés Hogyan írj önéletrajzot Hogyan nézzen ki az önéletrajzom Divat Trend

 

Ez az egyik legszembetűnőbb változás a megszokott önéletrajzokhoz képest és nagyon hatékony módszer, hiszen a kulcsinformációkra helyeződik a hangsúly és minden olyan elem, ami “csak” kiegészítés egy kisebb, de jól látható részre esik.

 

Ráta/Skála rendszer használata

Ugyancsak nagy divat manapság, hogy a kompetenciákat skálával mutatják be, ahelyett, hogy körmönfont jelzőkkel illetnék a jelöltek önmagukat. Egyik előnye, hogy nagyon látványos, ugyanakkor “megúszós” módszer is, ha az ember nem tud megfelelő kifejezést találni az egyes készségeire. Általában egy 5 pontos skálát használunk, amin színekkel jelöljük a kommunikációs készséget, terhelhetőséget vagy a  Microsoft Office tudásunkat. Fontos, hogy ne ez legyen önéletrajzunk 50%-a, de ha mondjuk kiemelünk 5 olyan tulajdonságot magunkról, amit egy skálával megjelenítünk az nagyon impozáns lehet.
CV Önéletrajz Álláskeresés Hogyan írj önéletrajzot Hogyan nézzen ki az önéletrajzom Divat Trend

 

Rövid bemutatkozás

Nem újkeletű dolog, az eddigi “önéletrajz-divat” nagyon sokszor előírta már nekünk a rövid bemutatkozást, és hisszük vagy sem, a mai napig nagyon közkedvelt. Természetesen, nem oldalakról beszélünk, csupán 2-3 frappánsan megfogalmazott szövegről az önéletrajzunk elején, ami felkelti a figyelmet. (Csak is szerkezeti elemként, a tartalomról később)

 

Ikonok

Ahogy a mindennapi kommunikációba (emotikonok), úgy férkőzött be az ikonok használata az önéletrajz készítésébe is. Gyakori, hogy apró ikonok helyettesíteni néhány kifejezést az önéletrajzokban. Ha megtaláljuk a jó ikon-szöveg arányt, akkor egy nagyon hangulatos bemutatkozást hozhatunk létre, viszont oda kell figyelni, hogy mit és mivel helyettesítünk! Olyan kifejezéseket lehet helyettesíteni, amik egyértelműek, minden önéletrajzon szerepelnek és csupán címszavak (nem a mondat közepén lévő szavakat).  Legegyszerűbb példa a személyes adatok. Itt szokás, hogy a “Lakóhely” kiírása helyett egy ház ikont használunk, vagy a @ jelet ahelyett, hogy kiírnánk, hogy “E-mail cím”.

 

CV Önéletrajz Álláskeresés Hogyan írj önéletrajzot Hogyan nézzen ki az önéletrajzom Divat Trend

 

Színek

Mivel digitális formában kerül a HR-esek elé az önéletrajzunk, jó ha merünk egy kis színt csempészni bele. Nem kötelező, de ne is féljünk a színes önéletrajz gondolatától, ugyanis még mindig az a cél, hogy a miénket valamivel kiemeljük a többi közül s miért ne lehetne ezt színekkel elérni? Itt az egyetlen nehézség, hogy megtaláljuk a harmóniát és egy ízléses összképet alkossunk meg.

 

CV Önéletrajz Álláskeresés Hogyan írj önéletrajzot Hogyan nézzen ki az önéletrajzom Divat Trend

 

Formátum

Legjobb pdf formátumot készíteni a megszerkesztett önéletrajzból, hiszen ez nem tud elcsúszni, szétesni vagy rongálódni és senki nem írhat bele. Így biztosan azt kapja meg a HR-es, amit mi küldeni akartunk neki.

 

+1 érdekesség

Manapság igen nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatosságra éppen ezért ha maradt 1 sornak hely a mi szuper önéletrajzunk alján akkor lábjegyzetbe bele lehet írni, hogy “Kérem gondoljon a környezetre, mielőtt kinyomtatja ezt a dokumentumot.” - ez nagyon kedves gondolat főleg, ha például olyan helyre pályázunk, ahol ez kiemelten fontos része a mindennapoknak.

 

A fent említett trendek egyike sem szent írás, csupán jó ha tudjuk mik a ma divatosnak számító professzionális önéletrajzi elemek. Az önéletjazok szerkezetét befolyásolhatja a pályázandó pozíció és személyiségünk is, hiszen az önéletrajz maga is egy önkifejezési forma.

Ha olvasnál még ebben a témában, látogasd meg a blogom többi bejegyzését, amiket az oldal tetején a jobb oldali sávban találsz meg.

Felmerülő kérdéseidet, észrevételeidet várom kommentben.

Sikeres pályázást!

Mangoprof