Az állásinterjúk nagy része hazánkban eléggé átlagos módon zajlik, viszont sok külföldi példa utal arra, hogy a tengerentúlon kreatív és sokszor különleges módon tesztelik a jelöltek gondolatmenetét. Ezek közül most 7+1-et olvashatunk, a hátterükben rejlő magyarázattal is!

1. Vadászó vagy gyűjtögető?

A legtöbbet említett kérdés egy amerikai interjún. Miért? Mert azonnal el lehet dönteni a válaszból a jelölt személyiségét, erősségeit és gyengeségeit. Ha például egy manapság oly kedvelt közösségi média tartalom készítőt keresünk – igen van ilyen pozíció… de még mennyi... akkor azt a választ várjuk, hogy azt mondja gyűjtögető. Olyan ember, aki szívesen ül neki egy hosszadalmasabb adatelemzésnek, forrásokat gyűjt és szöveget ír. Egy vadászó személyiség nem ezt teszi.

2. Hogyan magyarázná el egy vak és süket számára a zöld színt?

Milyen elborult kérdés az ilyen?! És tudjuk a választ? -nem. Nem is ezt várják tőlünk! Azt várják ebben az esetben, hogy kezdjünk el gondolkodni, kezdjünk el belemenni ebbe a játékba és kérdezzünk! „Ez az ember születése óta vak? Mikortól vak?” – ha tapogatózunk azzal máris nyertünk! Természetesen jó válasz nincs.

3. Matematikai, logikai tesztek.

Ezek csak arra szolgálnak, hogy kicsit eltereljék a témát a száraz interjúkról, és gondolkodásra sarkallják az alanyt. Ilyen például a 3 villanykapcsoló a pincében és egy égő a padláson, vagy a barackfa és a folyó teszt. Egyszerűen meg tudják ingatni az embert, pedig nem szégyen, ha stresszhelyzetben nem tudjuk őket megoldani!

4. Ha választhatna a repülés és a láthatatlanság szuperképességek között, melyiket választaná?

Ez a kérdés tűnik a legbugyutábbnak, ugyanakkor rájöttek az amerikaiak – (ki más), hogy a vezetői képességek és a hozzáállás mérésére tökéletesen alkalmas, ugyanis erre a kérdésre a vezetők a repülést szokták választani, ami átfordítva azt is jelenti, hogy a jelölt szívesen kiáll a közönség elé ahelyett, hogy inkább a háttérben húzódna meg.

5. Mik azok a tulajdonságok, amiket a legjobban és a legkevésbé szeret a legjobb barátjában?

Micsoda csúnya kérdés ez. A csel abban rejlik, hogy mennyire leszünk őszinték, illetve mennyire használjuk az eszünket. Ha ugyanis egyből elkezdjük mesélni, hogy „Peti mennyire nem ért a nőkhöz, viszont a kakaós csiga receptje eszméletlen”, az nem igazán használható információ a HR-es számára. Ha viszont azt mondjuk, hogy „nem szeretjük, hogy túlságosan maximalista, így nagyon nehezen végez határidőkre a munkájával, viszont szeretjük azt az alázatot, amit a munkájában, iskolában és a magánéletben mutat” -egy tökéletes kinyilatkoztatás.

6. Amikor végzünk az interjúval, Ön kimegy az ajtón és talál egy lottószelvényt, amivel nyer 10 millió forintot. Mit tesz?

„Bár így lenne”- ezzel inkább ne kezdjünk. Gondoljuk át, azért kérdeznek 10 millióról, mert az befektetni elegendő, de életünk végéig nem tartani ki, -sem el minket. Arra kíváncsiak itt a HR-esek, hogy azt mondjuk-e, hogy nem is jövünk vissza, nem érdekel az állás. Ugyanis, aki hosszútávra tervez, előre gondolkodik, az azt mondja, hogy „nagyon örülne, befektetné valamibe, majd várná a választ az interjú folytatását illetően”.

7. Hogyan készít el egy rántottát?

Buta kérdés! – Vagy mégsem? Ha elvonatkoztatunk a szokatlan kérdéstől és elgondolkodunk rájövünk, hogy mit is akarnak tőlünk. Azt, hogy mennyire tudunk strukturáltan gondolkodni, mennyire tudunk egy ilyen egyszerűnek tűnő folyamatot tökéletesen levezetni az alapanyagok és eszközök bemutatásától kezdve a végtermék elkészüléséig. A legtöbb gyártócégnél szeretnek a konyhaművészetből meríteni példákat, mert ez hasonlít a legjobban egy „gyártáshoz”. Kell beszerzés, recept, elkészítés, akár csomagolás stb. Így már nem is olyan meglepő kérdés, ugye?

 

+1 Ha lehetősége lenne egy kollégáját hátráltatni, hogy Ön feljebb jusson a ranglétrán, mit tenne?

Na ez nagyon gonosz, mégis gyakran felteszik. Azt gondolnánk, hogy erre mindenki azt a választ adja, hogy „semmit”. Azaz nem hátráltatná kollégáját a saját előrejutásáért, pedig a 30%-a a megkérdezetteknek azt válaszolja, igen, megtenné. Mit tudunk meg ezekből az információkból? Ha igent válaszol, akkor tudjuk, hogy a jövőben a munkahelyi feszültség központjában állhat az adott személy, aki nem kerüli el a konfliktushelyzeteket. Ha nemet válaszol, akkor sem 100%, hogy igazat mond, de nagy valószínűséggel hisz a becsületes munkában és abban, hogy mindenki a saját eredményei által tud feljebb jutni a ranglétrán.

Sikeres interjúzást!

Mangoprof

A blogra készített képeket megtalálod itt:

Mangoprof instagram