Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A modern CV titkai


Ahogy fejlődik a technológia, úgy fejlődik a toborzás és kiválasztás folyamata napjainkban, de egy eleme talán örök, az pedig az önéletrajz. A jövőben biztosan lesz online verziója, ami afféle f@cebook szerű dologként él majd, és nyilvántartja a munkahelyeinket és tanulmányainkat, vagy esetleg lehet, hogy maga az önéletrajz már hologramként lebeg a fejünk mellett a virtuális térben, esetleg a bőrünk alá épített microchip tartalmazza ezt is majd, de ne menjünk ennyire előre az időben. A jelenlegi elvárás a jelentkezők felé, hogy digitális formában adja le jelentkezését és önéletrajzát a pályázni kívánt munkahelynek. Ekkor jön a kérdés, hogyan nézzen ki az önéletrajzom és milyen formátumban küldjem el. Nos, íme néhány trend a ma legdivatosabb önéletrajz stílusok és önéletrajzi elemek közül:

 

Szerkezeti elemek:

Vertikális elválasztás

Azaz nem felülről lefelé bontjuk részekre az egyes elemeit az önéletrajznak, mint “Személyes adatok:...” “Tapasztalataim:…” - hanem kis részt foglalnak el a személyes adatok, tulajdonság és elérhetőségek mondjuk bal oldalon és a lap másik oldalán pedig minden, ami a legfontosabb lehet: Tapasztalatok és Képzettség.
CV Önéletrajz Álláskeresés Hogyan írj önéletrajzot Hogyan nézzen ki az önéletrajzom Divat Trend

 

Ez az egyik legszembetűnőbb változás a megszokott önéletrajzokhoz képest és nagyon hatékony módszer, hiszen a kulcsinformációkra helyeződik a hangsúly és minden olyan elem, ami “csak” kiegészítés egy kisebb, de jól látható részre esik.

 

Ráta/Skála rendszer használata

Ugyancsak nagy divat manapság, hogy a kompetenciákat skálával mutatják be, ahelyett, hogy körmönfont jelzőkkel illetnék a jelöltek önmagukat. Egyik előnye, hogy nagyon látványos, ugyanakkor “megúszós” módszer is, ha az ember nem tud megfelelő kifejezést találni az egyes készségeire. Általában egy 5 pontos skálát használunk, amin színekkel jelöljük a kommunikációs készséget, terhelhetőséget vagy a  Microsoft Office tudásunkat. Fontos, hogy ne ez legyen önéletrajzunk 50%-a, de ha mondjuk kiemelünk 5 olyan tulajdonságot magunkról, amit egy skálával megjelenítünk az nagyon impozáns lehet.
CV Önéletrajz Álláskeresés Hogyan írj önéletrajzot Hogyan nézzen ki az önéletrajzom Divat Trend

 

Rövid bemutatkozás

Nem újkeletű dolog, az eddigi “önéletrajz-divat” nagyon sokszor előírta már nekünk a rövid bemutatkozást, és hisszük vagy sem, a mai napig nagyon közkedvelt. Természetesen, nem oldalakról beszélünk, csupán 2-3 frappánsan megfogalmazott szövegről az önéletrajzunk elején, ami felkelti a figyelmet. (Csak is szerkezeti elemként, a tartalomról később)

 

Ikonok

Ahogy a mindennapi kommunikációba (emotikonok), úgy férkőzött be az ikonok használata az önéletrajz készítésébe is. Gyakori, hogy apró ikonok helyettesíteni néhány kifejezést az önéletrajzokban. Ha megtaláljuk a jó ikon-szöveg arányt, akkor egy nagyon hangulatos bemutatkozást hozhatunk létre, viszont oda kell figyelni, hogy mit és mivel helyettesítünk! Olyan kifejezéseket lehet helyettesíteni, amik egyértelműek, minden önéletrajzon szerepelnek és csupán címszavak (nem a mondat közepén lévő szavakat).  Legegyszerűbb példa a személyes adatok. Itt szokás, hogy a “Lakóhely” kiírása helyett egy ház ikont használunk, vagy a @ jelet ahelyett, hogy kiírnánk, hogy “E-mail cím”.

 

CV Önéletrajz Álláskeresés Hogyan írj önéletrajzot Hogyan nézzen ki az önéletrajzom Divat Trend

 

Színek

Mivel digitális formában kerül a HR-esek elé az önéletrajzunk, jó ha merünk egy kis színt csempészni bele. Nem kötelező, de ne is féljünk a színes önéletrajz gondolatától, ugyanis még mindig az a cél, hogy a miénket valamivel kiemeljük a többi közül s miért ne lehetne ezt színekkel elérni? Itt az egyetlen nehézség, hogy megtaláljuk a harmóniát és egy ízléses összképet alkossunk meg.

 

CV Önéletrajz Álláskeresés Hogyan írj önéletrajzot Hogyan nézzen ki az önéletrajzom Divat Trend

 

Formátum

Legjobb pdf formátumot készíteni a megszerkesztett önéletrajzból, hiszen ez nem tud elcsúszni, szétesni vagy rongálódni és senki nem írhat bele. Így biztosan azt kapja meg a HR-es, amit mi küldeni akartunk neki.

 

+1 érdekesség

Manapság igen nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatosságra éppen ezért ha maradt 1 sornak hely a mi szuper önéletrajzunk alján akkor lábjegyzetbe bele lehet írni, hogy “Kérem gondoljon a környezetre, mielőtt kinyomtatja ezt a dokumentumot.” - ez nagyon kedves gondolat főleg, ha például olyan helyre pályázunk, ahol ez kiemelten fontos része a mindennapoknak.

 

A fent említett trendek egyike sem szent írás, csupán jó ha tudjuk mik a ma divatosnak számító professzionális önéletrajzi elemek. Az önéletjazok szerkezetét befolyásolhatja a pályázandó pozíció és személyiségünk is, hiszen az önéletrajz maga is egy önkifejezési forma.

Ha olvasnál még ebben a témában, látogasd meg a blogom többi bejegyzését, amiket az oldal tetején a jobb oldali sávban találsz meg.

Felmerülő kérdéseidet, észrevételeidet várom kommentben.

Sikeres pályázást!

Mangoprof

 

0 Tovább

5 fő bűn az Önéletrajzban

Természetesen nincs halálos bűn az Önéletrajz írás területén, de jó ha tudod, mi az amit illik elkerülni.

1. Csatolva küldöm önéletrajzi regényemet...” - Hossz

Ma egy szakmai/professzionális önéletrajz maximum 2 oldal. Abba mindennek bele kell férnie, ami releváns egy pozícióhoz. Azt gondolnánk, ha olyan szuper helyeken dolgoztunk hosszú éveken át mint a NASA, akkor majd a mi 4 oldalas CV-nket tuti elolvassák az utolsó szófoszlányig, és imádni fogják. Hát ebben nagyot tévedünk. Az egyik legárulkodóbb dolog egy CV-ben a hossza. Innen le tudja szűrni egy jó HR-res, hogy mennyire tudunk koncentrálni, mennyire értettük meg a hirdetést, mennyire tudjuk leszűrni a releváns információkat stb. Tehát igen is tudnunk kell szűrni az információt, meg kell tudnunk fogalmazni a fél oldalas szöveget 3 mondatban, mert ez is egy készség, ha úgy tetszik.

2. Kronológia - avagy mit csináltam a 90’s években

A professzionális önéletrajzok harmadában a mai napig megjelenik, hogy a legrégebbi munkahelyet írják az oldal tetejére és sorban, időben előre menve mutatják be tapasztalataikat az emberek, pedig ez nem jó! Minden esetben a legfrissebb tapasztalattal kezdjük az önéletrajzunkat és szépen időben visszafelé írjuk le a többit. Így a HR-es azonnal látja, mit csináltunk mindezidáig, és nem kell visszalapozni oda, ahol szerepel a legfrissebb tapasztalatunk, másrészt nem is igazán érdekli, hogy 15 évvel ezelőtt mit csináltunk.

3. Sorry, but not sorry - nem érdekel a hobbid

A 2000-res évek elején még mindenki azt tanulta, hogy a jó önéletrajz végén szépen leírunk pár hobbit, amiben szerepelnie kell az úgynevezett “okos” és “példamutató” hobbiknak, mint az olvasás, sportolás, jótékonykodás stb. Ez a mai világban már nem igaz. Persze nem probléma ha megemlítjük, de ez a téma bőven várhat egy interjúig, ahol ha szeretnék elmondjuk, mit csinálunk szabadidőnkben.

4. Fénykép - No kacsaszáj, No dekoltázs, No horgászós kép

Bár minden egyes alkalommal elhangzik, de fontos megemlíteni a fénykép erejét. Sok hirdetésbe bele is van írva, hogy Fényképes önéletrajzzal jelentkezzünk, és ez nem azért, mert a hirdetés valójában Dubajozást fog jelenteni, vagy felhasználják a képünket valami illegális dologhoz, nem. Ez azért szükséges, mert a kép is nagyon sokat elárul valakiről, pláne, ha ki is írta a HR-res és mi nem teszünk eleget a kérésnek, máris azt látja mint munkáltató, hogy az “első feladatnak sem tett eleget” a jelölt. Tehát ahol kérik a fényképes önéletrajzot oda igenis tenni kell egy képet. Más kérdés, hogy nem akármilyen képről beszélünk. A képen mindenki igyekszik a legmeggyőzőbb énjét megmutatni. Ami elvárt: felkar középtől felfelé vagy válltól felfelé fotózva, úgy, hogy a fejünk benne legyen. Viccesen hangzik, de jó pár hölgy jelentkezik úgy, hogy a homloka már nem látszik,ellenben más testrésze igen. Az urakról se feledkezzünk meg, a tóparton készült horgászós kép nem CV-re való.

5. monsterninja91 és jázminvokcső - e-mail címek

Listánk utolsó, egyben legelcsépeltebb pontjához érkeztünk. Azok a bizonyos e-mail címek...Nincs is kiábrándítóbb, mint amikor egy komoly szakmai önéletrajzon végigszalad az ember szeme, első pillantásra nagyon profinak látszik a jelölt, majd meglátjuk az elérhetőségét: pumukli79@valami.hu - ne várjuk, hogy bárki komolyan vegyen minket egy komolytalan e-mail címmel, ugyanakkor ha egy CV szinte tökéletes, illik a jelölt a pozícióra, akkor fel fogják venni vele a kapcsolatot, de az interjú során 90% biztos, hogy meg lesz említve, hogy ajánlatos cserélni az e-mail címét.

 Önéletrajz Szerkezete Bűn

Ha a fent említett 5 bűnt elkerüljük, már ki fogunk tűnni a tömegből!

Sikeres pályázást!

Mangoprof

0 Tovább