1. Ez nem is komoly interjú, ugye nem kell kiöltözni?

De bizony! A videóinterjú 100%-ig komoly interjúzási opció, sok időt és energiát meg lehet spórolni vele, hiszen van, hogy nem csak a jelölttel nehéz időpontot egyeztetni egy személyes találkozáshoz, de még vállalaton belül is nehéz összeszedni az érdekelt kollégákat. Így jön a B verzió, a videóinterjú. Első – és legfontosabb- lépés, a külsőnk. Élhetnénk klisékkel, hogy a külső nem fontos, mindenkinek a belső értékeit kell nézni, de ebben a csúnya materiális világban igenis kell a külső, pláne egy interjún. Ha elegánsan, nem hivalkodóan kiöltözünk annak pozitív üzenete lesz. Egyrészt, hogy komoly szándékaink vannak, érdekel minket a cég és a pozíció is és komolyan vesszük a lehetőséget, másrészt pedig egyfajta tiszteletet is kommunikálunk a hallgatóság felé. Itt fontos kitérni arra is, hogy nem csak felsőtestig öltözünk ki! Bármi megtörténhet az interjú ideje alatt, nem csak a laptop kamerájának látószögéig kell szépnek/ápoltnak látszanunk, hanem azon túl is

2. Milyen helyszínt válasszak az interjúnak?

Amikor a helyszínen gondolkodunk, fontos, hogy törekedjünk a zajos kávézók és nagy terek elkerülésére, hiszen legfőbb célunk az lesz, hogy „eladjuk” magunkat valaki másnak, és nem lenne rossz, ha hallanák, amit mondunk és nekünk is szerencsés lenne hallani a kérdéseket. Igyekezzünk egy kisebb teremben/szobában egy asztal mellett ülve elhelyezkedni, hogy megfelelő szögből vegyen a kamera. Az a helység, amit kiválasztunk az interjú „helyszínének” legyen rendezett, ne legyenek poszterek a falon, sem óriási szennyesruha kupac a sarokban. Ha megtaláltuk a megfelelő helyet, koncentrálhatunk a kamera látószögére, legfőképpen a fényre. Minden esetben szemből érkezzen a fény, ami nem vakít. Amellett, hogy bezárkózunk egy szobába, jó ha a környezetünket is figyelmeztetjük arra, hogy a következő 1-1,5 órában nem szabad zajt csapni, senki ne rohangáljon be hozzánk.

3. Fontos-e, hogy milyen elektronikai eszközökkel rendelkezek?

Hogyne! Természetesen, nem szükséges mindenkinek a legdrágább almás notebook-t használnia, megfelel a célnak egy másik márka olcsóbb és ugyanolyan jó készüléke is, csupán arra figyeljünk oda, hogy a mikrofon jó állapotban legyen, ne recsegjen -ha kell állítsuk magasabbra a mikrofon érzékenységét -, legyen szép a kamera képe, az internet sebessége olyan legyen, hogy a videóhívás ne akadozzon. Ezeket jó, ha előre leteszteljük, pl felhívunk valakit Skype-on a családból és kipróbáljuk, hogy megfelelően hallanak, látnak minket.

Videóinterjú GYIK Videó Interjúzás Interjú Hogyan interjúzzunk

Ha ezekre a részletekre odafigyelünk, biztosan nem fogjuk magunkat kínosan érezni a videóinterjúnk során.

Sikeres interjúzást!

Mangoprof

A blogra készített képeket megtalálod itt: 

Mangoprof instagram

(videó forrás: BBC NEWS)