Bizonyára nem újdonság, hogy aki dolgozik, azt éri munkahelyi stressz. Lehetünk buszvezetők, építészek vagy asztronauták, ott, ahol nem 1 ember dolgozik, biztosan vannak könnyebb és nehezebb napok.

A munkahelyi stressz sok tényezőből adódhat, de legtöbbször a munkamegosztás, rossz kommunikáció és a türelem hiánya okozza. Amit tehetsz, hogy kevesebb jusson neked ebből:

munkahely stressz Hogyan kerüld el

Maradj szervezett!

Ha megvan a saját rutinod, a saját magadnak felállított határidőid, akkor fókuszálj azokra. Próbáld meg a saját tempódat tartani, ezáltal nem lesz rajtad nyomás a többiek felől. Ugyanakkor a szervezettség abban is kimerül, ha például rendet teszel az asztalodon, hiszen sokkal jobb olyan helyen dolgozni, olyan környezetben alkotni, ahol rend van. Az ember jobban érzi magát ha szép az asztala, rendezett a szekrénye és nem tíz tonna papír hánykolódik az asztalán. Igyekezz rendet tartani az asztalodon, és biztosan kevesebb stressz ér majd! Amellett, hogy környezetünket rendeztük, fejben is tegyünk rendet. Gondoljuk át az új- és a meglévő feladatainkat, priorizáljuk őket, azaz állítsunk fel egy sorrendet magunkban, hogy mi az, amit előre kell vennünk és mi az ami maradhat későbbre. Ha szükséges, egyeztessünk a kollégákkal is ezekről, hiszen a jó kommunikációval megoldjuk a konfliktushelyzetek.

Tartsd távol magad a konfliktusoktól

Mondani könnyű, betartani nehéz. Pedig ezzel tudjuk a legtöbbet tenni annak érdekében, hogy a stressz behálózzon minket. Próbáljunk meg minél több figyelmet fordítani saját feladatainkra és ne foglalkozzunk olyan dolgokkal, amik nem ránk tartoznak. Ennek egyik része egyébként a munkahelyi pletyka is. Ha nem foglalkozunk ezzel, akkor nem keverünk bele egy olyan helyzetbe sem, ami áskálódásba vagy rosszindulatba fordulna. Nem szabad ilyesmikkel foglalkozni a munkahelyen, hiszen oda (elvileg) dolgozni járunk, a megadott teendőket igyekezzünk minél hamarabb és minél precízebben elvégezni, és ne ártsuk magunkat bele más dolgába.

Adj időt magadnak a kikapcsolásra

Nem lehet úgy dolgozni, hogy 8 egész órát a számítógép előtt ülve, vagy a gép mellett töltünk. Meg kell szakítani a munkát, minél többször kis időkre, amikor felkelünk az asztaltól és mozgunk egy picit, kimegyünk a levegőre, vagy a távolabbi víz-automatához sétálunk el, hogy igyunk egy kicsit. A stresszt nem csak a légkör okozza, hanem a monotonitás, a rossz ergonómia ahogy ülünk, a dehidratáltság és a fáradtság. Ha ezek közül néhányat megpróbálunk elpusztítani egy jó sétával, egy pohár vízzel óránként, azzal egy munkaadónak sem lehet baja. Igenis tegyünk azért, hogy ne fáradjunk el olyan hamar munka közben, és ne érezzük nyomasztónak a munkát. Ha már legalább 2 órája nem keltünk fel a számítógép elől, akkor itt az alkalom, álljunk fel, nyújtózzunk, menjünk ki mosdóba, igyunk egy pohár vizet és újult erővel üljünk vissza, de egy másik testhelyzetet vegyünk fel! Például állítsunk a székünk magasságán, vagy a háttámla dőlésszögén, így kicsit változik az ülés, nem azokat az izmokat dolgoztatjuk ülés közben, mint korábban. Fontos, hogy sokat szellőztessünk az irodában, mert a levegőtlen tér még jobban rányomja bélyegét a rossz közérzetre.

Mangoprof