Természetesen nincs halálos bűn az Önéletrajz írás területén, de jó ha tudod, mi az amit illik elkerülni.

1. Csatolva küldöm önéletrajzi regényemet...” - Hossz

Ma egy szakmai/professzionális önéletrajz maximum 2 oldal. Abba mindennek bele kell férnie, ami releváns egy pozícióhoz. Azt gondolnánk, ha olyan szuper helyeken dolgoztunk hosszú éveken át mint a NASA, akkor majd a mi 4 oldalas CV-nket tuti elolvassák az utolsó szófoszlányig, és imádni fogják. Hát ebben nagyot tévedünk. Az egyik legárulkodóbb dolog egy CV-ben a hossza. Innen le tudja szűrni egy jó HR-res, hogy mennyire tudunk koncentrálni, mennyire értettük meg a hirdetést, mennyire tudjuk leszűrni a releváns információkat stb. Tehát igen is tudnunk kell szűrni az információt, meg kell tudnunk fogalmazni a fél oldalas szöveget 3 mondatban, mert ez is egy készség, ha úgy tetszik.

2. Kronológia - avagy mit csináltam a 90’s években

A professzionális önéletrajzok harmadában a mai napig megjelenik, hogy a legrégebbi munkahelyet írják az oldal tetejére és sorban, időben előre menve mutatják be tapasztalataikat az emberek, pedig ez nem jó! Minden esetben a legfrissebb tapasztalattal kezdjük az önéletrajzunkat és szépen időben visszafelé írjuk le a többit. Így a HR-es azonnal látja, mit csináltunk mindezidáig, és nem kell visszalapozni oda, ahol szerepel a legfrissebb tapasztalatunk, másrészt nem is igazán érdekli, hogy 15 évvel ezelőtt mit csináltunk.

3. Sorry, but not sorry - nem érdekel a hobbid

A 2000-res évek elején még mindenki azt tanulta, hogy a jó önéletrajz végén szépen leírunk pár hobbit, amiben szerepelnie kell az úgynevezett “okos” és “példamutató” hobbiknak, mint az olvasás, sportolás, jótékonykodás stb. Ez a mai világban már nem igaz. Persze nem probléma ha megemlítjük, de ez a téma bőven várhat egy interjúig, ahol ha szeretnék elmondjuk, mit csinálunk szabadidőnkben.

4. Fénykép - No kacsaszáj, No dekoltázs, No horgászós kép

Bár minden egyes alkalommal elhangzik, de fontos megemlíteni a fénykép erejét. Sok hirdetésbe bele is van írva, hogy Fényképes önéletrajzzal jelentkezzünk, és ez nem azért, mert a hirdetés valójában Dubajozást fog jelenteni, vagy felhasználják a képünket valami illegális dologhoz, nem. Ez azért szükséges, mert a kép is nagyon sokat elárul valakiről, pláne, ha ki is írta a HR-res és mi nem teszünk eleget a kérésnek, máris azt látja mint munkáltató, hogy az “első feladatnak sem tett eleget” a jelölt. Tehát ahol kérik a fényképes önéletrajzot oda igenis tenni kell egy képet. Más kérdés, hogy nem akármilyen képről beszélünk. A képen mindenki igyekszik a legmeggyőzőbb énjét megmutatni. Ami elvárt: felkar középtől felfelé vagy válltól felfelé fotózva, úgy, hogy a fejünk benne legyen. Viccesen hangzik, de jó pár hölgy jelentkezik úgy, hogy a homloka már nem látszik,ellenben más testrésze igen. Az urakról se feledkezzünk meg, a tóparton készült horgászós kép nem CV-re való.

5. monsterninja91 és jázminvokcső - e-mail címek

Listánk utolsó, egyben legelcsépeltebb pontjához érkeztünk. Azok a bizonyos e-mail címek...Nincs is kiábrándítóbb, mint amikor egy komoly szakmai önéletrajzon végigszalad az ember szeme, első pillantásra nagyon profinak látszik a jelölt, majd meglátjuk az elérhetőségét: pumukli79@valami.hu - ne várjuk, hogy bárki komolyan vegyen minket egy komolytalan e-mail címmel, ugyanakkor ha egy CV szinte tökéletes, illik a jelölt a pozícióra, akkor fel fogják venni vele a kapcsolatot, de az interjú során 90% biztos, hogy meg lesz említve, hogy ajánlatos cserélni az e-mail címét.

 Önéletrajz Szerkezete Bűn

Ha a fent említett 5 bűnt elkerüljük, már ki fogunk tűnni a tömegből!

Sikeres pályázást!

Mangoprof