A következőkben néhány "városi legendát" olvashatunk az állásinterjúkról és a pályázásról.

Tévedés 1# :Egy „fullos” önéletrajz már nyert ügyet jelent

Már többször beszéltünk róla, nem futunk újabb köröket. A lényeg, hogy kell a jó önéletrajz, mert anélkül a pályázatunk a kukában landolna, de nem vehetjük 100% sikernek. Ez csak egy kaput nyit meg nekünk, nem többet. Amiket érdemes elkerülni : 5 fő bűn az önéletrajzban

Tévedés 2# :Minden kérdésre van jó válasz

Na erről még nem sokat beszéltünk, talán csak a 7+1 szokatlan interjúkérdés posztban (Itt találod). Az ott szereplő kérdésekre is igaz, hogy bizony nincs jó válasz az interjúkon feltett összes kérdésre! Ha szokatlan, ha nem, sokszor nem a választ magát várják tőlünk, hanem a gondolkodást. Közhelyekkel élve „Nem a cél a fontos, hanem a megtett út.” – ez akármennyire hangzik mű szövegnek, nagyon is igaz az interjún elhangzott kérdések egy részére. Természetesen nem a kulcsinformációt tartalmazó kérdésekre igaz ez, de például arra, hogyan vélekedünk valamiről, tudunk-e gyorsan dönteni és meg tudjuk-e indokolni a választásunkat, ezekre teljesen igaz.

Tévedés 3# :Én elküldtem a CV-met, már csak várok

Ezt a kérdéskört nehéz objektíven megválaszolni, hiszen az ember személyiségétől függ, mennyire megy utána valaminek, amit szeretne. Ha például nem vagyunk annyira rámenősek, akkor is lehet esélyünk egy állás pályázásakor, viszont sokszor beválik az a taktika, hogy a CV elküldése után telefonon vagy e-mailben érdeklődünk utána, fogadták-e jelentkezésünket, érdekeseknek találnak-e minket az állásra. Ezt mindenki maga döntse el, melyik taktikát használja. A rámenős, HR-est zaklató típust, vagy a csendben kiváróst.

Tévhitek mítoszok állás állásinterjú ne hidd el

Tévedés 4# : „Meséljen magárólfelszólítás irreleváns

A legbutább gondolat, ami eszünkbe juthat, az, hogy ha megkérnek, meséljünk magunkról, azt mondjuk „minden benne van az önéletrajzomban!”. NEM! A hallgatóság tud olvasni és tudják jól, mi van leírva, itt mindenki arra kíváncsi, hogy hogyan tudjuk magunkat előadni, mennyire tudunk strukturált módon gondolkodni, beszélni, időnyomásra is tudunk-e összeszedettek maradni. Tehát jobb, ha elfelejtjük azt, hogy ez a kérdés irreleváns, hiszen van helye az interjún.

Tévedés 5# : Diploma= jó állás

Ez az örök tévhit, ha lesz diplomám, majd jól fogok keresni és jó munkahelyem lesz. Ezt nem tekinthetjük kőbe vésett szabálynak, hiszen az álláshirdetések 50% csak azért írja ki, hogy elvárás a minimum érettségi/szakmunkás végzettség/diploma mert a cég (pl multiknál) ezt várja el. Attól még egy pályázó nem ér kevesebbet a többinél, hogy nincs ugyanolyan papírja. Sőt, nagyon sokszor a diplomával rendelkező jelölt a tiszteletlenebb, érzéketlenebb vagy kevésbé rátermett.

Tévedés 6# :A legjobb jelölt kapja az állást

Ez a is gyakori hiba, amikor azt gondoljuk, hogy akinek minden papírja stimmel, minden tapasztalata megvan, az lesz a befutó. Legtöbbször ugyanis az derül ki, hogy egy állásra tudunk 10 jó jelöltet, de a személyes kompetenciáik miatt egyik sem felel meg, nem tud együtt dolgozni a többiekkel, nem tud nyomás alatt teljesíteni stb.. Sose érezzük kevesebbnek magunkat másoknál csak azért, azt gondoljuk nekünk a nyelvismeretünk gyengébb, vagy nincs annyi év tapasztalatunk, mint nekik!

Tévedés 7# : „jó beszélőkéd van, neked könnyen megy az interjú

Az utolsó, mégis igen gyakori tévhit, amikor valakit azzal nyugtatunk meg, hogy „nyugi, neked biztosan menni fog az interjú, jó a beszélőkéd”. Ezzel tökéletesen fel tudjuk idegesíteni azt, akinek mondjuk, hiszen attól ő még izgul, másrészt tényleg olyat állítunk, ami nem igaz. A sikeres interjú 10%-a a jó „duma” és minden más a tartalmon, non-verbális kommunikáción és önbizalmon múlik.

Sikeres interjúzást!

Mangoprof

A blogra készített képeket megtalálod itt:

Mangoprof instagram