Ebben a részben a szóbelire koncentrálunk, hiszen a vizsgázók 75%-ának ez esik nehezére, ettől a résztől ijednek meg, mert nem szeretnek megszólalni idegen nyelven.

Ha magabiztosan akarunk nekiindulni a nyelvvizsgának, akkor a legjobb amit tehetünk, hogy olyan vizsgatípust választunk, ahol előre engedélyezett a szóbeli partner kiválasztása. Nem minden vizsgán van így, ezért mielőtt jelentkezünk érdemes utána járni, van-e lehetőségem például az osztálytársammal együtt szóbelizni és nem névsor szerint egy idegennel hoz majd össze az élet.

Miért jobb az első verzió? Mert így együtt tudtok készülni, ezáltal ismeritek a másik minden rezdülését, tudjátok neki melyik téma megy jobban és melyik kevésbé. Azt is tudjátok mire a vizsgához értek, hogy esetleg mikor pánikol be a másik és hogyan tudjátok kimenteni valami egyszerűbb kérdéssel. Ezek olyan apróságok, amik nagyon nagy magabiztosságot adnak a vizsgázóknak és ezt kár elpocsékolni. Persze, ha éppen senki nem tervez olyan nyelvből és olyan szinten vizsgázni mint te, akkor nem marad más opció, mint hagyatkozni a névsorra és azzal kell beszélgetned, aki marad, legrosszabb esetben a vizsgabiztossal.

Azért is jó ha egy számodra ismertebb emberrel beszélsz, mert tudod mérni, hogy mennyire vagytok egy szinten, erősebb-e nálad, gyengébb-e stb. Ha valakit csak „dob a gép” akkor elsőre ez eleve sokkol, hiszen nem ismered, és ha még a várakozás közben játsza nektek a nyelvzsenit, akkor mindenki stresszelni kezd, és még hallgathatod is, hogy „nem irigyellek, hogy vele mész be” és hasonlók. Ugyanakkor azzal is stresszhelyzetbe kerülsz – mintha még nem lennél abban – hogyha bementek, és valami extra menőt mondd, mondjuk egy középfokú vizsgán felsőfokú minőségben beszél, akkor azonnal pánikba esel, hiszen hallod mennyire jó, és lehet, hogy te pontosan tudod mit kell mondani, tudod a nyelvtant is, de pszichológiailag elhitette veled, hogy te nem vagy annyira jó, és amíg te lefagyva ezen agyalsz, addig ő learatja a babérokat.

Nem azt állítom, hogy a nyelvvizsga egy véres harctér, de gondoljunk bele, mindenki a saját sikerének kovácsa, és igen, vannak olyanok, akik odamennek és megpróbálják kihozni magukból a maximumot – amivel amúgy semmi baj nem  lenne – de olyan módon, hogy megpróbálják elnyomni a másikat.

Ezzel senkit nem akarok elijeszteni, csupán jobb, ha olyan társat választasz magadnak a vizsgára, akit ismersz így összehangol módon tudtuk majd beszélgetni.

Mangoprof